JooMix - Joomla templates CMS Joomla Help

ΤΟ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΕΝΔΟΓΑΣΤΡΙΚΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
 
Η παχυσαρκία παρουσιάζεται τις τελευταίες δεκαετίες ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας του Δυτικού κόσμου ,ενώ η προσπάθεια απώλειας σωματικού βάρους χωρίς επίβλεψη είναι μία επίπονη διαδικασία με αμφίβολο τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα .

Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη χαρακτηρίζονται παχύσαρκοι ,ενώ υπολογίζεται ότι τέσσερα στα δέκα άτομα υπερβαίνουν κατά 14 κιλά τουλάχιστον το επιθυμητό φυσιολογικό βάρος .Το πλέον ανησυχητικό πρόβλημα παρατηρείται στον τομέα της παιδικής παχυσαρκίας ,όπου υπολογίζεται ότι το 2030 ,το 100% των παιδιών στις ΗΠΑ θα είναι παχύσαρκα. Στην Ελλάδα 28% των ανδρών και 38% των γυναικών είναι παχύσαρκοι.

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία συνδέεται με ασθένειες όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια, παθήσεις του ήπατος και του παγκρέατος, η υπνική άπνοια, η κατάθλιψη, η οστεοαρθρίτιδα, ενώ πρόσφατες μελέτες τη συσχετίζουν με τον καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Κι ενώ η διάγνωση της παχυσαρκίας γίνεται εύκολα, η θεραπεία της είναι πολύ δύσκολη. Οι αυστηρές δίαιτες οδηγούν με την διακοπή τους σε βουλιμικά επεισόδια, διαιωνίζοντας έτσι τον φαύλο κύκλο δίαιτα – βουλιμία – δίαιτα. Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα μετά την απώλεια βάρους, 95% των παχυσάρκων επανακτούν σε διάστημα 2 ετών το βάρος που έχασαν με δίαιτα ή παίρνουν ακόμη περισσότερο βάρος.
Μεταξύ των άλλων όπλων για την αντιμετώπιση της νόσου διαθέτουμε σήμερα, σε συνδυασμό   με άλλα μέσα ,και το ενδογαστρικό μπαλόνι.
 
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ;
 
Το ενδογαστρικό μπαλόνι δεν αφορά όλους τους παχύσαρκους αλλά συγκεκριμένες κατηγορίες .Η εφαρμογή της εναπόκειται στη γνώμη του ειδικού ιατρού ,ο οποίος θα αποφασίσει βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ,έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Έτσι εφαρμόζεται σε ασθενείς ηλικίας άνω των 16 χρόνων που έχουν αποτύχει σε δίαιτες και που ο δείκτης μάζας σώματος είναι από 30- 35 , είτε πάνω από 45 προκειμένου να μειωθεί το βάρος τους .Δυστυχώς βέβαια   τελευταία   το μπαλόνι εφαρμόζεται  ,για αισθητικούς λόγους ,και σε άλλες κατηγορίες ατόμων χωρίς να υπάρχουν οι απόλυτες ενδείξεις .
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΔΟΓΑΣΤΡΙΚΟ ΜΠΑΛΟΝΙ;
 
Το ενδοσκοπικό ενδογαστρικό μπαλόνι σχεδιάσθηκε ώστε μηχανικά να προσφέρει αίσθημα πληρότητας και όγκου στο στομάχι, δημιουργώντας πρόωρο κορεσμό, μειώνοντας την κατανάλωση τροφής και διευκολύνοντας την μάθηση της νέας διατροφής και της αλλαγής του τρόπου συμπεριφοράς των παχύσαρκων ατόμων. 

Πρόκειται για ένα μαλακό, σιλικονούχο μπαλόνι το οποίο τοποθετείται ενδοσκοπικά (η διαδικασία τοποθέτησης διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά)από το στόμα στο στομάχι και μετά φουσκώνεται με ικανή ποσότητα χρωματισμένου φυσιολογικού ορού (για να εντοπισθεί στα κόπρανα και στα ούρα σε περίπτωση που αυτόματα ξεφουσκώσει το μπαλόνι ). Όταν το μπαλόνι είναι γεμάτο, είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μετακινηθεί στο έντερο και έτσι επιπλέει μέσα στο στομάχι .

Ο ασθενείς δε χρήζει απαραίτητα νοσηλείας , αλλά παραμένει τουλάχιστον επί 2 ώρες στην αίθουσα ανάνηψης για παρακολούθηση .Τις πρώτες μέρες συστήνεται μόνο υγρή και πολτοποιημένη τροφή σε μικρές ποσότητες και σε συχνά χρονικά διαστήματα . Ο ιατρός χορηγεί φαρμακευτική αγωγή για 10 ημέρες περίπου για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμέτου που ακολουθούν συνήθως για 2-5 ημέρες από την τοποθέτηση του μπαλονιού.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το μπαλόνι δεν αποτελεί από μόνο του <<μαγική λύση>> στην απώλεια βάρους και η τελική επιτυχία, βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο συνδυασμό του με υποθερμιδική διατροφή, άσκηση και αλλαγή του τρόπου ζωής.

Ο ασθενείς θα πρέπει τέλος να είναι πλήρως ενημερωμένος για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και τις πιθανές επιπλοκές, να γνωρίζει ότι θα πρέπει να απέχει σχεδόν πλήρως από τα γλυκά και να είναι τυπικός στο πρόγραμμα παρακολούθησης που θα του ζητηθεί.
Σημαντική επίσης είναι και η βοήθεια από την οικογένεια στην επίτευξη του τελικού στόχου. Έτσι συνιστάται να παρευρίσκεται στις συζητήσεις κάποιο συγγενικό πρόσωπο.
 
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ;
 
Αυτές που παρατηρούνται συνήθως είναι ναυτία ,έμετοι και αίσθημα βάρους   /πόνου στο στομάχι .Πιο σπάνιες επιπλοκές είναι τα έλκη στομάχου, η διάτρηση και αιμορραγία από έλκος καθώς και η εντερική απόφραξη.
 
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΕΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ;
 
Μετά χρονικό διάστημα   6 μηνών το μπαλόνι πρέπει να αφαιρεθεί ,και πιθανότατα να αντικατασταθεί με ένα καινούργιο αν δεν έχει επιτευχθεί ολοκληρωτικά ο στόχος της απώλειας βάρους .
Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία η μέση απώλεια βάρους κυμαίνεται από 15 - 21 κιλά στο χρονικό διάστημα των 6 μηνών .
 
Συμπερασματικά το ενδοσκοπικό ,ενδογαστρικό μπαλόνι αποτελεί ένα αποτελεσματικό και ασφαλές όπλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.    Απαραίτητη όμως είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής , με υποθερμιδική, ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση με στόχο τη σταδιακή και συνεχή (0,5 – 2 κιλά εβδομαδιαίως ) απώλεια βάρους κι όχι αυστηρές περιστασιακές δίαιτες .