JooMix - Joomla templates CMS Joomla Help

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ:Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου(ΚΠΕ) είναι ένα μείζον πρόβλημα υγείας σε κάθε μέρος του πολιτισμένου κόσμου.Στις ΗΠΑ είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.Στην Ελλάδα πέρυσι έγινε διάγνωση  της νόσου σε 4500 ασθενείς ενώ σημειώθηκαν και 2300 θάνατοι.
Παρά τις τεράστιες προόδους της ιατρικής και τις προσπάθειες που καταβάλλονται παγκοσμίως ,η ενημέρωση του κοινού είναι ελλιπής .

Κάθε ασθενής ανεξαρτήτως ηλικίας πρέπει να συμβουλεύεται το γαστρεντερολόγο του αν δει αίμα στα κόπρανα ή αν αλλάξουν οι συνήθειες του εντέρου (πρόσφατη δυσκοιλιότητα ή συνεχιζόμενη διάρροια).
Αυξημένο κίνδυνο έχουν όσοι έχουν ατομικό ιστορικό πολυπόδων και καρκίνο στο παχύ έντερο ,όσοι πάσχουν πάνω από 10 χρόνια από ελκώδη κολίτιδα καί νόσο του Crohn αλλά και οι άνω των 50 ετών ενήλικες χωρίς συμπτώματα..
Ακόμη περισσότερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό ΚΠΕ.

Μεταξύ των διαφόρων παραγόντων που έχουν ενοχοποιηθεί σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή.
 
ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΠΕ;
 
Και βέβαια επηρεάζει αλλά όχι μόνη της .Ο άνθρωπος που θα αναπτύξει ΚΠΕ είναι γενετικά προδιατεθειμένος αλλά η διατροφή μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισής του.

Παράγοντες αρνητικοί είναι η παχυσαρκία ,η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος και λιπαρών γευμάτων,αλκοόλ,καθώς και η έλλειψη σωματικής άσκησης ,ενώ  θετικοί είναι η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε ασβέστιο, βιταμίνη D,φυλλικόοξύ,βιταμίνη Ε,ίνες ,σελήνιο που περιέχονται σε φρέσκα φρούτα ,χόρτα ,όσπρια και λαχανικά και η ικανοποιητική πρόσληψη γαλακτοκομικών και ψαρικών.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι το καμένο κρέας έχει μεγάλο κίνδυνο καρκινογένεσης γιατί κατά τη διάρκεια του ψησίματος σχηματίζονται κάποιες καρκινογόνες ουσίες που λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες .
 
ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ,Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ;
 
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας γιατί ανταγωνίζεται μια ουσία το φυλλικό οξύ το οποίο προστατεύει το έντερο .

Ποια ποσότητα είναι ασφαλής ; Κατά τις οδηγίες των Αμερικανών όχι περισσότερα από δύο ποτήρια κρασί. Για τον καφέ δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Βέβαια όσον αφορά το κάπνισμα έχει συσχετισθεί   με την αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου του παχέος.
 
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΦΑΓΗΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ;
 
Καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 30-40 γραμμάρια φυτικών ινών,όπως δημητριακά ολικής αλέσεως ,3 φρούτα την ημέρα (κατά προτίμηση με τη φλούδα )ψωμί ολικής αλέσεως και απαραίτητα σαλάτα με κάθε γεύμα και φυσικά λαχανικά μαγειρεμένα ή ακόμη καλύτερα φρέσκα .
 
ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΡΟΛΟ;
 
Βεβαίως γιατί έχουν πολύ βιταμίνη D και ασβέστιο που ασκούν προστατευτική δράση. Όμως είναι καλό να μην περιέχουν   πολύ λίπος .
 
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ;
 
Οι  βιταμίνες C,Ε, τα καροτινοειδή ,το σελήνιο και άλλα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά ,στο μέλι και στους  ξηρούς καρπούς παίζουν   προστατευτικό ρόλο.Μεγάλη σημασία έχει και το σελήνιο (μπανάνες ,ρύζι,καρύδια,σκόρδο,ντομάτα κ.α.).Φαίνεται ότι μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του παχέος κατά 25%.Τον ίδιο προστατευτικό ρόλο φαίνεται ότι έχει και το φυλλικό που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες επίσης στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (ιδιαίτερα μαρούλια,αρακά,καρπουζι,κάστανα ,φακές,σπανάκι)
 
ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ;
 
Η παχυσαρκία είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα .Η αύξηση του βάρους συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης που με τη σειρά της αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ΚΠΕ. Η παχυσαρκία εξάλλου οδηγεί σε μείωση της φυσικής άσκησης που και αυτή συνδέεται αρνητικά με τη νόσο.
 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΟΥ;
 
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι τα παραπάνω δεν είναι μιας χρήσεως. Η σωστή διατροφή δεν είναι συνταγή ή χάπι .Είναι  τρόπος ζωής .