JooMix - Joomla templates CMS Joomla Help

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΕΣ , ΤΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ !!
 
Οι γαστρεντερίτιδες αποτελούν το δεύτερο σε συχνότητα νόσημα που εμφανίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το κοινό κρυολόγημα.
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΕΣ;

Όπως φανερώνει το όνομά τους είναι φλεγμονές που προσβάλλουν  το στομάχι και τα έντερα. Αν και μπορούν να οφείλονται σε πολλά αίτια,  η ακριβής εντόπιση δεν είναι πάντα δυνατή . Τα συμπτώματά τους είναι κοινά και αρκετά γνωστά σε όλους. Η έναρξή τους είναι συνήθως αιφνίδια και εκδηλώνεται με διάρροια ή/και εμέτους. Άλλα συμπτώματα που μπορούν να τις συνοδεύουν είναι:
 

·         οι πόνοι στην κοιλιά των οποίων η ένταση έχει κυματοειδή μορφή  με απότομες εξάρσεις και υφέσεις

·         η ανορεξία

·         ο πονοκέφαλος και οι μυαλγίες

·         ο πυρετός

·         ένα αίσθημα αδιαθεσίας και αδυναμίας.
 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥΣ;
 
Υπάρχει μια πληθώρα αιτίων που μπορεί να προκαλέσει την εικόνα που περιγράψαμε παραπάνω. Εκτός από ιούς, βακτήρια ή παράσιτα, όπου κατευθύνεται πρώτα η σκέψη όλων, υπεύθυνοι μπορεί να είναι μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως:
 
    ελαττωμένη ανοχή του οργανισμού σε συγκεκριμένες τροφές ή ομάδες τροφών, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κατάσταση βέβαια που είναι συνήθως γνωστή από την παιδική ηλικία του ατόμου
    επίσης η κατανάλωση τροφών που περιέχουν τοξίνες μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα όπως  (μανιτάρια, οστρακοειδή)
    φάρμακα, με συνηθέστερο εκπρόσωπο τα αντιβιοτικά.

 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ;
 
Σχεδόν όλα τα φαγητά, εάν δεν τύχουν της κατάλληλης φροντίδας, είναι δυνατόν να μολυνθούν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
 
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες όπως το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και άλλα θαλασσινά, εμπλέκονται συχνά σε τροφικές δηλητηριάσεις. Ο λόγος είναι ότι αποτελούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για μερικές ομάδες παθογόνων μικροοργανισμών

Υπάρχουν τοξίνες από βακτηρίδια που καταστρέφονται από το μαγείρεμα . Για παράδειγμα η αλλαντοτοξίνη (παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum, προκαλεί την αλλαντίαση) εξουδετερώνεται μετά από 10 λεπτά βρασίματος.
 
Όμως πολλές άλλες τοξίνες δεν εξουδετερώνονται και παραμένουν σταθερές με την αύξηση της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα ο σταφυλόκοκκος, παράγει τοξίνες που δεν καταστρέφονται στις ψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος.

Για την πρόληψη δημιουργίας τοξινών στα τρόφιμα και φαγητά που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριδίων, είναι σημαντικό, να μην τα αφήνουμε στη συνήθη θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες.
 
Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται και φτάνει ή ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου, δεν πρέπει να αφήνουμε, τα τρόφιμα, έξω από το ψυγείο για περισσότερο από μία ώρα.
 
ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ;

Μια κοινή γαστρεντερίτιδα, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ιογενή, δεν είναι συνήθως επικίνδυνη για έναν υγιή ενήλικο. Η νόσος περιορίζεται από μόνη της σε διάστημα που κυμαίνεται από μία ως τρεις ημέρες, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων που είναι πιο ευαίσθητες στις επιπλοκές της. Αυτές περιλαμβάνουν όσους δεν μπορούν να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους, όπως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι , επίσης οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, και τέλος, εκείνοι με ελαττωμένες άμυνες, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και οι πάσχοντες από AIDS.

ΠΟΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΜΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ;

Ο κυριότερος κίνδυνος είναι η αφυδάτωση. Γι' αυτό συστήνουμε  αυξημένη λήψη υγρών (περίπου δύο λίτρα ανά 24ωρο), σε μικρές δόσεις. Αν αυτή δεν είναι δυνατή από το στόμα, λόγω των συνεχών εμέτων, τότε αυτά χορηγούνται ενδοφλέβια.


Ταυτόχρονα, η διατροφή του θα πρέπει να μην περιέχει τροφές που επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα, όπως οι λιπαρές , ή το ερεθίζουν, όπως οι περιέχουσες φυτικές ίνες.
Επίσης, συνιστάται η παραμονή στο κρεβάτι μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων.

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟ;
 
Επειδή όμως και σε άλλα νοσήματα μπορεί να εμφανίζονται τα ίδια συμπτώματα, καλό θα ήταν να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή όταν:

    τα συμπτώματα επιμένουν με την ίδια ένταση για διάστημα μεγαλύτερο του τριημέρου, παρά την υιοθέτηση μέτρων αντιμετώπισης
    ο πόνος στην κοιλιά αποκτήσει σταθερή ένταση και εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο
    οι έμετοι επιμένουν και αυξάνονται σε ένταση
    υπάρχει αίμα, βλέννα ή πύο στις κενώσεις
    η θερμοκρασία του σώματός σας ανέβει πάνω από 38,5 βαθμούς Κελσίου
    διαπιστώσετε σημάδια αφυδάτωσης (στεγνά χείλη και δέρμα, υπερβολική δίψα, απουσία διούρησης για διάστημα μεγαλύτερο των έξι ωρών)


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΤΗ ΝΟΣΟ;

 Αυτό εξαρτάται από την αιτιολογία της. Αν η αιτία είναι κάποιο μικρόβιο ή παράσιτο, τότε χορηγούμε τα αντίστοιχα φάρμακα που το καταπολεμούν. Μερικές φορές χρειάζονται να γίνουν κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις και η χορήγηση του οποιουδήποτε φαρμάκου γίνεται πάντα με συνταγή  ιατρού ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση του ασθενούς.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

 Το κυριότερο  είναι το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μετά από κάθε χρήση της τουαλέτας και πάντοτε πριν το φαγητό. Εννοείται ότι όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία του μαγειρέματος θα πρέπει να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία σ' αυτό. Είναι απαραίτητο το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με ωμά τρόφιμα.

 Όσον αφορά στο φαγητό και κυρίως τα ωμά τρόφιμα, το πλύσιμό τους με άφθονο νερό είναι απαραίτητο πριν το μαγείρεμα. Για τα κατεψυγμένα, βασικό είναι να έχουν παραμείνει στις προβλεπόμενες θερμοκρασίες καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας τους μέχρι τη στιγμή της παρασκευής τους. Τα μαγειρεμένα φαγητά, θα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και να μην διατηρούνται εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Αποφύγετε να πιείτε νερό από πηγές, ρυάκια ή ποτάμια, όσο κρυστάλλινο κι αν δείχνει. Αυτή είναι μια βασική προφύλαξη, που περιλαμβάνει ακόμα και το νερό της βρύσης, αν ταξιδεύετε σε χώρες του Τρίτου κόσμου.
 

 Είναι λοιπόν απαραίτητο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην υγιεινή των τροφίμων ιδιαίτερα κατά το καλοκαίρι που οι αυξημένες θερμοκρασίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις.